SKC
Korotan

Search
Close this search box.

Janez Matelič

grafik

Janez Matelič, rojen leta 1950, je leta 1972 diplomiral na beneški Accademia di Belle Arti pri prof. Giuseppeju Santomasu, kasneje pa zaključil še grafično specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Zvestu Apolloniju. Dela na področju slikarstva, grafike, oblikovanja in scenografije. Veliko razstavlja in je bil za svoja dela večkrat nagrajen. Kot samostojni umetnik živi in dela v Kopru.

S kompozicijami raznolikih izraznih sredstev umetnik gledalca vabi v svoj intimni svet, ki je že od študija na beneški likovni akademiji močno zaznamovan z ustvarjanjem v obmorskem okolju. 

Ta izvrstni figuralik in krajinar svojim stvaritvam vztrajno vnaša mediteranske prvine, bodisi skozi arhitekturno dediščino bodisi s pomočjo razkošja narave. Matelič v svet vsakdanjika vnaša znamenja čiste fantazije, fragmente figuralnih prizorov in vrsto drugih asociacij, tako v tej likovni govorici krajina na trenutke zasije kot nadrealistična celota. Njegova posebnost je temna obrisna risba, ki forme zaokroži v enotno delujoče organizme, Iztok Premrov pa je v spremnem besedilu k razstavi umetnika opisal celo kot svojevrstnega fantasta, ki mu izredna tehnična dovršenost omogoča prepričljiv preplet resničnega z izmišljenim.