SKC
Korotan

Ioannis Vayenas

violina

Ioannis Vayenas, rojen v Volosu v Grčiji, je s šetimi leti pričel s poukom violine na Konservatoriju za glasbo v domačem mestu. Na tej ustanovi je kot violinist diplomiral z odliko in zlatim priznanjem v razredu profesorice Neviane Kultscheve. Obenem je diplomiral je tudi iz harmonije in kontrapunkta. Svoj študij violine je nadgrajeval na Univerzi za glasbo v Detmoldu v Nemčiji, v razredu profesorja Lukasa Davida.

Solistično ter kot član različnih komornih zasedb je koncertiral v Avstriji, v Nemčiji, Grčiji, Turčiji, na Japonskem, Hrvaškem, v Sloveniji… 

Od leta 2002 do 2020 je bil namestnik koncertnega mojstra v orkestru SNG Opere in Baleta v Ljubljani, zdaj živi na Dunaju, igra z Dunajskim komornim orkestrom, orkestrom Dunajske Ljudske opere in z drugimi zasedbami. Je tudi poklicni serviser harf.

Že od malih nog se aktivno ukvarja tudi s petjem in igranjem grške glasbe. Predvsem kot pevec „uglasbljene grške poezije“ – zvrsti, ki ima v njegovi domovini prav posebno umetniško vrednost – se je s podporo Grške ambasade v Ljubljani uspešno predstavljal slovenskemu in mednarodnemu občinstvu. Je ustanovitelj komornega projektnega orkestra „Pegasus“, katerega člani so profesionalni slovenski orkestrski glasbeniki. S to zasedbo je nastopal že na večih prizoriščih v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji.