SKC
Korotan

Search
Close this search box.

Aleksandra Pleterski

Flavta

Aleksandra Pleterski je svojo glasbeno pot začela na nižji glasbeni šoli v Radovljici pri profesorju Fedju Ruplu. Po uspešno opravljeni maturi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorice Drage Ažman, je svoje izobraževanje nadeljevala na Dunajski univerzi ( Universität für Musik und darstellende Kunst Wien ) v razredu profesorja Hansgeorga Schmeiserja in Walterja Auerja. 

Svoje znanje je prav tako izpopoljnevala na prestižnem Pariškem glasbenem konservatoriju ( Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris ) v razredu svetovno znanega profesorja flavte in komorne igre Philippe Bernolda.

Aleksandra je na sedmem mednarodnem tekmovanju v Krakovu prejela 3. nagrado, leta 2019 pa je na enem izmed največjih tekmovanj, Carl Nielsen Competition, prišla med top 10 flavtistov.

Bila je redna gostija v Dunajski Volksoperi, zasedala pa je tudi prvi stol simfoničnega orkestra Stavanger in igrala pod taktirko svetovno znanih dirigentov kot so Franz Welser-Möst, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnányi. Od leta 2018 -2019 je bila članica orkestra Wiener Kammeroper in Wiener Kammerorchester.

Leta 2022 je posnela svoj prvi CD “Schubert – Halffter – Prokofiev” s slovenskim pianistom Juretom Goručanom pri založbi Fono Records.
Augusta 2022 je postala članica ORF Radio-Symhonieorchester Wien, kjer igra 2. Flavto in piccolo.